Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noc kostelů odhalila fresku

29. 5. 2013

Broumov - Hodiny odbyly osmou večerní a farář Martin Lanži přivítal v broumovském kostele svatého Petra a Pavla několik desítek přítomných. Páteční večerní nevlídné počasí a rozsvícený chrám vyčarovaly uvnitř nevšední tajuplnou atmosféru. Jako kdyby se člověka dotkla uplynulá staletí. Martin Lanži se jal sloužit pobožnost křížové cesty.

„Za chvíli už bude konec, vydržte, jste hodní," utěšoval v půli obřadu přítomné mladý farář. Po pobožnosti už si zájemci za hudebního doprovodu spolku Stěnavan prohlédli celý kostel včetně kněžiště. Umožnila jim to akce Noc kostelů. „Do těchto intimních částí naší kuchyně běžně nepouštíme, dnes je trochu výjimka," uvedl Lanži, který si pochvaloval velkou účast.

Farnost vystavila i plány na přestavbu fary, dřívějšího domu zvoníka, které se našly teprve před několika dny.

Do kostela zavítali staří i mladí, věřící i nevěřící. Náhodou jel kolem na chalupu Pavel Pavliš z Hradce Králové, a tak ho Noc kostelů do svatostánku přivábila. „Kostel znám, ale nikdy jsem si ho pořádně neprohlížel. Překvapilo mě, jak pan farář výjimečným způsobem zvolil křížovou cestu. To lidé neznají a je to dramatické, že se to možná i nevěřícím líbilo," uvedl Pavel Pavliš.

Krásu kostelních interiérů přišla obdivovat také Alžběta Chramostová, která se v Broumově narodila. „Je to úžasná zajímavá příležitost. Musíte uznat, že to je krásné," řekla.

Velkým lákadlem však byla také unikátní starodávná freska. Farář Lanži mluvil v pátek skoro celý den, přesto ještě večer snad asi sedmkrát vysvětloval střídajícím se skupinkám zájemců, co je na fresce, kterou před časem objevili ve sklepení fary, vyobrazeno.

Fresku našli poté, co farář protopil haldu dříví, která ve sklepení byla. Že je tam na zdi nějaká malba, to věděl, ale že je tak cenná a pochází pravděpodobně z let 1320 1330, o tom neměl nikdo ani tušení.

Na zbytcích fresky jsou vidět u Ježíše Krista podoby čtyř evangelistů. „Kdo má bystré oko, uvidí vousy Jana Křtitele. To je ten chlapík, co pokřtil Ježíše Krista," vysvětloval farář. Naproti němu je pak Panna Marie. Freska zachycuje i deset panen, pět moudrých a pět pošetilých z Matoušova evangelia. Pět rozumných na fresce drží lampy. „Jejich tělo je vznešené, spokojené, kráčejí za andělem, který je volá. Ty pošetilé jsou pak takové zničené, jako vy v pátek, když se vracíte z práce," líčil Lanži. Broumovské vyobrazení pěti pošetilých panen je naprostým unikátem. „Na jejich ramenou jsou ďáblové a to se nikde jinde nevyskytuje," dodal Lanži.

Na fresce je také alkoholik. „Vpravo dole je vidět takovou spokojenou postavu, která z nějakého džbánku nalévá do číše zřejmě víno. Takže alkoholismus máme zaznamenaný i v první polovině 14. století," usmíval se farář.

Fresku se farnost pokusí restaurovat a zakonzervovat. Od státu už má přislíbeno 450 tisíc korun, ještě asi 25 tisíc jí chybí.